Autocad Nedir?
Autocad cad’in yani computer aided design (bilgisayar destekli tasarım)‘ın PC tarafından yapılabilir hale gelmesinde öncü rol oynayan Autodesk firmasının bir tasarım ürünüdür. Autocad 1990’ların başında piyasayı domine etmeye başlamış bir cad çözümüdür. 2019 versiyonu an itibariyle en güncel versiyon olup, öğrenci sürümünü Autodesk’in sitesine ücretsiz olarak üye olup, ücretsiz bir şekilde yükleyebilirsiniz. Burada önemli olan 32 bit ya da 64 bit olarak sisteminize uygun olan programı ve güncel sürümü yüklemenizdir.
PC ya da laptobunuzda Autocad’i çalıştırmak için en az 6 GB RAM ve 2.6 GHz işlemci hızınız olmalı ve SSD taktırmanızı sistem hızı ve işleyişi açısından öneriyorum. Autocad’i kimler kullanır? Sorusuna şu cevabı vermek isterim;
- Mimarlar ve inşaat mühendisleri,
- Makine mühendisleri,
- Makine teknik ressamları,
- Elektrik-elektronik mühendisleri,
- Endüstri mühendisleri.
Autocad’de hazır bloklar ve tefrişler oluşturulmuş olup, benim eğitimimde bunları hazır kaynaklar olarak Udemy’den indirme şansınız olacaktır. Autocad bilhassa 2 boyutlu modellemede çok gelişmiş bir program olup, proses planlama mühendislerinin çeşitli diyagramlar, akış şemaları oluşturmasında, alan hesaplamaları yapabildikleri layoutlar oluşturmasında, mimar ve inşaat mühendislerinin her türlü okul, hastane, konut projeleri çizmesinde, makine teknik ressamlarının imalat resimleri oluşturmasında, makine mühendislerinin yaptıkları tasarımları resme dökmesinde, elektrik-elektronik mühendislerinin ise entegre devre ve devre kartları tasarlamasında kullandıkları yapısal fonksiyonlara sahiptir.
Autocad’de 3 boyut da bulunmaktadır ancak Siemens NX ve Catia programları parametrik 3 boyutlu modellemede Autocad’e göre daha gelişmiş programlardır, ancak Autodesk firması Autocad’in 3 boyutta zayıf olduğunu gördüğü için, 3 boyutta kuvvetli bir program olarak Inventor isimli programı çıkarmışlardır, Inventor ise özellikle makine elemanlarının modellemesinde oldukça pratik ve güçlü bir cad programı olmuştur.
Autocad 2 boyut çizimlerinde, taramalar ve renklendirmeler yapılabildiği için, doğrudan görselleştirme imkanları da kullanıcıya sunulmaktadır. Autodesk’in 360 derece çözümleriyle birlikte, cloud ortamında da çalışmalar ve diğer modüller ile entegrasyon yapılarak kullanıcı deneyimi, diğer kullanıcılardan interaktif destek alma adına gelişmeler görülmüştür. Aynı zamanda mobil cihazlara yönelik de Autocad application geliştirilmiş olup, 360 derece çözümle birlikte PC ile entegrasyon sağlanabilmektedir.
Autocad dünyanın en köklü tasarım programlarından birisi olup, ismini bu kadar popüler yapan şeylerden biri MEB ve üniversitelerdeki yaygın kullanımıdır. Teknik resim derslerinin vazgeçilmezi olan Autocad programında, katman ayarları (layer properties) konusu ayrı bir önem teşekkül etmektedir, çünkü çizgi kalınlıkları, çizgi tipleri ve çizgi görselleştirmeleri, gerek teknik resim standartlarına uygunluk, gerekse de yapıyı birbirinden ayırt edilebilir hale getirme adına önemli bir görsel rol oynamaktadır.
Bu ürün senelerdir kullanılmakta olduğundan, kullanıcılar bugüne dek çizdiği ve tecrübe ettiği çok çeşitli çizimleri (örneğin sandalye, masa, oturma grubu, merdiven, tesisat vb.) ‘tefriş’ adı verilen hazır çizim blokları ile internette çeşitli forumlarda vs.’’tefriş kütüphaneleri’’ ismiyle paylaşılmıştır.
Autocad’in ayrıca electrical bölümü bulunmaktadır ve autocad kullanıcılarına bu modülü ve ayrıca E-plan programını elektrik-elektronik işleri için önermekteyim.
İmalat toleranslarının da girilebildiği bu programda, çeşitli makrolar çalıştırma şansınız da bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder